fbpx
Select Page

I Gl. Ullits mødes de lokale ofte ved Bulderly, som er en overdækket terrasse med bålplads.

Her er der fællesspisning hver torsdag aften i sommerhalvåret. Til fællesspisningen tager de lokale selv deres mad med, som kan tilberedes over bålet. På disse aftener er det den hyggelige tid sammen og samtalen borgerne imellem, som er prioriteret højest, da fællesskabet i byen værdsættes meget.

Bulderly er hele byens samlingssted, og det bruges til alt, der skal fejres i byen, høstfesten, Sankt Hans eller andre arrangementer.

Sagnet om kirken i Gl. Ullits lyder således: I ældgammeltid, da oldtidshavet gik helt ind til bunden af de nuværende enge, strandede et skib med en vendisk prinsesse ombord i en storm neden for bakken, hvor Gl. Ullits kirke ligger i dag. Som takkeoffer for sin redning fik hun bygget en kirke og gav den navnet Ullitz, der skulle betyde ’skrænten’.

Kirken er fra omkring år 1200 og blev bygget af sognets befolkning, som slæbte stenene sammen fra markerne op på bakken, hvor kirken ligger med storslået udsigt.

Landsbyen ligger i dejlig natur, med Lerkenfeld å løbende langs landsbyens enge.

Lerkenfeld ådal med omkringliggende enge er fredet natur, som udover landskabets variation også giver gode muligheder for et rigt dyreliv og gode vandremuligheder på afmærkede stier.

I Gl. Ullits har man i samarbejde med landsbyerne Vesterbølle og Gedsted bygget en bro over Lerkenfeld å, og anlagt en trampesti ”Lerkenfeldt Ådalstien”, der forbinder de tre landsbyer og stisystemerne i ådalen med stien ”Louns halvøen rundt”. Fra Gl. Ullits kan man dermed vandre ad stien til Vesterbølle og Gedsted. Det er lokale ildsjæle, der har stået for etablering af stien, som går gennem nogle af de smukkeste og mest interessante steder i ådalen. Undervejs får man adgang til spændende natur- og kulturfortællinger om området. Folder med kort over stien og interessepunkter kan hentes ved at klikke her.

Dette er en historisk bedrift, da åen tidligere har dannet den gamle kommune- og amtsgrænse mellem Aalestrup- og Farsø kommuner og grænsen mellem Nordjyllands og Viborg amter. Derfor har samarbejdet over åen været begrænset.

Ser vi imidlertid godt 100 år tilbage, har der været flere spange (smalle broer) over Lerkenfeld å. I Gl. Ullits enge kan der endnu ses rester af et gammelt støbt fundament til en spang.

Vigtigst af alt i Gl. Ullits er sammenholdet og omsorgen for hinanden, som det gode naboskab medfører.

Inger Møller, lokal ildsjæl udtaler:

”Det er fantastisk at bo her. Der er fabelagtig gode naboer. Det giver en utrolig tryghed, dels for børnefamilier, men bestemt også for os seniorer, at hjælpen aldrig er fjern”.

Udforsk en anden landsby

Klik, Træk og Zoom: Få et overblik over Vesthimmerland

Find mere inspiration til din ferie langs Himmerlands Vestkyst

90 km. Limfjord

Kulinariske oplevelser

Tårnhøj råvarekvalitet og adskillige dygtige køkkener til at servere herlighederne for dig gør Himmerlands Vestkyst til et oplagt rejsemål for eventyrlystne gastronauter.

Børneoplevelser

Himmerlands Vestkyst byder på masser af muligheder for at aktivere ungerne med sjove oplevelser på vandet og langs kysten. Fra fri leg og ballade til lærerige arrangementer, ekspeditioner, krabbefangst og sælsafari.

Maritim stemning

90 km vestkyst kan ikke opleves på et enkelt døgn. Men hvis 24 timer er, hvad du har, er her et bud på den optimale udnyttelse af din tid.

 

 

Oplevelser for alle

Himmerland byder på en imponerende variation af underholdende, lærerige, hyggelige, lækre og spektakulære oplevelser langs den 90 km lange vestkyst. Der er fede muligheder for ung som gammel, høj som lav, tyk som tynd og alle derimellem.

Natur oplevelser

Frisk luft, sol på næsen og rødmen i kinderne. Hvor vidunderligt er det ikke, at de smukkeste oplevelser som regel er ganske gratis? Her er fem idéer til skønne naturoplevelser, du aldeles kvit og frit kan tage hjem fra dit besøg ved Himmerlands Vestkyst.

Camping

Himmerlands Vestkyst byder på 90 km limfjord hvor rige naturoplevelser er i højsæde. Her er der oplagte muligheder for at koble af fra hverdagen i naturskønne områder, og udfordre familien i aktiviteter på forskellige stier og ruter eller i Limfjorden.

Aktiv ferie

Er du sprængfyldt med energi, når du holder ferie? Eller har du lyst til at blive det? Så er Himmerlands Vestkyst den helt rigtige destination.

24 timer på Himmerlands vestkyst

90 km vestkyst kan ikke opleves på et enkelt døgn. Men hvis 24 timer er, hvad du har, er her et bud på den optimale udnyttelse af din tid.

Muslingebyen

Navnet ’’Løgstør’’ nævnes første gang i år 1514, men i de senere år er byen også kendt under navnet Muslingebyen pga. sin centrale placering i Limfjordens muslingekultur. Byen har en rig historie og et spændende købstadsmiljø.

Livø

Effektivt afskærmet fra den nærmeste landevej af 4-5 km himmelblå limfjordsbølger gemmer en af himmerlandskystens bedst bevarede hemmeligheder sig. Der er ingen biler på Livø, og øens jordbrug drives 100 % økologisk. Tag og over og lad skægget stå i en weekends penge, og lad roen og velværen sænke sig over familien.

Fra istid til nutid

Vesthimmerlands natur- og kulturlandskaber giver et enestående indblik i Danmarks historie gennem 55 mio. år. Fra fossiler over stenalderkulturer og vikingeborge til middelalderklostre og 1800-tals-herregårde.

Strande

90 km vestvendt kystlinje giver rig mulighed for at hive et par dage ud af feriekalenderen til at slikke sol på stranden, mens ungerne bader og leger i sandet.